Οδηγός αγοράς κράνους PDF Εκτύπωση E-mail

Όπως γνωρίζουμε το κράνος αποτελεί τη μοναδική ασφάλεια για τον μοτοσικλετιστή. Γι αυτό το λόγο είναι υποχρεωτικό από τον Κ.Ο.Κ..

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα κράνη άλλα είναι εγκεκριμένου τύπου άλλα όχι. Για να καταλάβουμε εάν είναι εγκεκριμένου τύπου πρέπει να έχει προδιαγραφές ασφαλείας ECE 22.05 αλλά και να είναι εγκεκριμένο από την χώρα παραγωγής του (Ε1 Γερμανία, Ε2 Γαλλία, Ε3 Ιταλία κ.ο.κ.).

Το επόμενο που θα κοιτάξουμε κατά την αγορά ενός κράνους είναι ο τύπος του κράνους. Οι τύποι είναι:

  • Full Face (Κλειστού τύπου).
  • Open Face/Jet (Ανοικτού τύπου).
  • Flip Up (Σπαστά).

Πάμε όμως να δούμε τα υπέρ τους και τα κατά τους:

 

1. Full Face (Κλειστού τύπου):

fullface

 

Αυτά τα κράνη είναι κατασκευασμένα για να προφυλάσσουν ολόκληρο το πρόσωπο μας και το κεφάλι μας. Είναι τα ανθεκτικότερα και ασφαλέστερα κράνη που υπάρχουν στην αγορά αυτό γιατί μπορούν να αποσβέσουν τα χτυπήματα σε ένα μεγάλο βαθμό. Είναι λίγο δύσκολα να τα φοράς κατά τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

2. Open Face/Jet (Ανοικτού τύπου):

jet

 

Αυτά τα κράνη δεν προστατεύουν το σαγόνι μας και το πρόσωπο μας αλλά μόνο το υπόλοιπο κεφάλι. Είναι ανθεκτικά αλλά όχι όπως τα Full Face και η προστασία που παρέχουν δεν είναι η ιδανική. Με τη παραμικρή πτώση μπορεί να χτυπήσουμε και να γδάρουμε-σπάσουμε το πρόσωπο μας. Είναι ιδανικά για εποχές με υψηλές θερμοκρασίες.

 

3. Flip Up (Σπαστά):

flipup

 

Αυτά τα κράνη φαίνεται να είναι τα ιδανικά καθώς το χειμώνα μπορούμε να το έχουμε κλειστό το καλοκαίρι με τη ζέστη μπορούμε να το ανοίγουμε. Είναι και αυτά ανθεκτικά αλλά δυστυχώς ο μηχανισμός που επιτρέπει στο σαγόνι να σηκώνετε είναι και το αδύναμο τους σημείο. Καθώς μπορεί σε μια πτώση να σπάσει και να αφήσει το πρόσωπο μας εκτεθειμένο.

 

Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να κοιτάξουμε στο κράνος που θα αγοράσουμε είναι το κούμπωμα του. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι:

 

DDring:

ddring

αποτελείται στην ουσία από 2 μεταλλικούς κρίκους που περνάμε το λουράκι ανάμεσα τους. Είναι το ιδανικό κούμπωμα καθώς δεν χαλάει και δεν σπάει εύκολα.

 

Oring:

lock

αποτελείται από ένα συρταρωτό μηχανισμό οποίος κουμπώνει, δυστυχώς αυτός ο μηχανισμός σπάει και χαλάει εύκολα και για τους άνδρες είναι λίγο ενοχλητικός καθώς μπορεί να πιάσει τις τρίχες του προσώπου.


 
Design by Next Level Design / Support and Hosting by 3wSOL.gr - WWW Solution